שירים של ממלכות חולמות
שירים של ממלכות חולמות
רְשִׁימ֥וֹת־תֹּ֖הוּ | על ז'אנר ה-Dungeon Synth
מאת: יובל לוי
31-8-2017
כל מי שקצת אוהב בלאק מטאל יודע שהז'אנר רוכש, בין השאר תשוקה רבה לספרות פנטזיה. ובתוך התשוקה הזו: במעמקי המחתרת, בשערי משכן האלים האסורים, או בתחתית קבר עתיק של מכשף נורא (אצל כל אחד זה קצת אחרת) – במקום הזה מתגלה לו אוצר נדיר שרק זה שחיפש אותו, בד"כ שלא-במודע, מצליח למצוא אותו.
זהו ה-Dungeon Synth – המוזיקה ונוף הצלילים בעולמות הפנימיים של היוצרים הצנועים, שתמיד חרטו את ספרות הפנטזיה על לוח לבם שנים לפני שהז'אנר התפרסם בקרב הציבור הרחב. כיאה לשמו, משתמשים היוצרים בעיקר בסינתיסייזרים ובכלים ווירטואליים אלקטרוניים כדי ליצור סאונד חלומי התואם את הקונספט. בשנים האחרונות, הז'אנר הנמצא בשוליים מקבל הרבה יותר יחס [1], ואני מאמין שהגיע הזמן שגם פה בישראל ייהנו מהיהלום הנסתר הזה.
בפשטות ובכלליות, תחשבו על אלבומי ה-Ambient המפורסמים של Burzum>> כז'אנר שלם שהתפתח והשתנה במשך השנים, בו היוצרים מביעים את העולמות הפנימיים שלהם במנעד רגשות אינטליגנטי ביותר, אך בצורה הכי ביתית וצנועה שיש.
פה דרך אגב, מתחיל וגם מסתיים הקטע המחתרתי; כי הרי לא מדובר במחתרת בעלת אידאולוגיה מסוימת או תנועה אנטי-ממסדית, ולא נראה שהסצנה עושה איזה שהוא מאמץ להישאר בשוליים. פשוט מדובר בקהילה אינטרנטית בעלת תשוקה משותפת, שבאופי העצמאי של המוסיקה שהיא יוצרת יוצא שהיא תמיד נשארת בשוליים.
רבות מהיצירות נוטות להישמע כמו הקלטות ישנות, או בעלות סאונד קצת יותר אוונגרדי. בחלק מהמקרים הלחנים עצמם יכולים להיות מינימליסטיים מדי או 'אקספרימנטליים' מדי לטעמם של מרבית האנשים וזה בגלל שהם תמיד נוצרים מתוך מקום אישי ופנימי שלא כל אחד יכול להתחבר אליו. זה בסדר, אין ניסיון להרוויח כסף בתחום הזה. רוב האומנים, כולל המוכרים יותר, מציעים את האלבומים שלהם להורדה בחינם.
גם הרגש במוזיקה הזו לא בא לידי ביטוי בכינורות סוחטי דמעות או בתזמורות בומבסטיות, אלא בחלומיות ובאווירה החוץ-עולמית והביזרית המאפיינת את הז'אנר. ההזדהות עם האמן משחקת פה תפקיד משמעותי, כי קיימת מעין הבנה בין אנשים בעלי תשוקה עזה לתחומי הפנטזיה, הבורחים מהמציאות למרכז שערי העולמות הזה. זה קל כי אין דיסטנס בין האומן למאזין, אם כי גם זה תלוי במידה בה האומן בחר להישאר אנונימי.
הקהילה היא קהילה של שיתופיות. למרות שיש אומנים מוכרים ואהובים יותר, השיח הקיים בקהילה מעודד ליצור ולהביע את העולם הפנימי, את מה שהאומנים לעתיד באמת אוהבים, גם אם זה לא בהכרח משהו שכביכול הולך "לפי הספר". הדבר מאפשר ליוצרים בז'אנר להפיק מעגל מדהים של יצירות שונות ומגוונות המביעות קשת רחבה של רגשות ולתת במה להתנסויות ולחידושים.
Burzum הוא אמנם אחד ממייסדי הז'אנר, אך יש רבים ומוקדמים יותר כמו אלבומי ה-Ambient של הבסיסט המקורי של להקת Emperor, הרי הוא Mortiis>>, שכיום יוצר אינדסטריאל מטאל, וכן אלבום Ambient בשם Fjelltronen>> של סולן להקת Satyricon>>, שיצא תחת פרויקט הצד Wongraven>>. אך לפני כולם – Jim Kirkwood, יוצר מוזיקה אלקטרונית מאנגליה הוא האחראי להוצאה הכי מוקדמת של מה שכיום נחשב Dungeon Synth, עם האלבום "Where Shadows Lie" שיצא ב-1990 [2].
בתקופת הגל הראשון, המושג "Dungeon Synth" לא היה קיים. הז'אנר התפתח דרך טרנד הפרויקטים הצדדיים של להקות Black Metal שהפיקו אלבומי Ambient באותה הרוח. אלו בד"כ עסקו בנושאים הקשורים בפנטזיה, מיתולוגיה, חיבור לטבע ושטניזם (על הדרך, ראו סיקור לאלבום [Abgzvoryathre [3).
אפילו "אשמדאי" הישראלי מלהקת "מלך-אש" (מעטים יודעים) הפיק אלבום Ambient בסגנון מסומפוטמי בשנת 1994 [4], שבמבט לאחור ניכר שהוא לחלוטין עונה במדויק להגדרות הכלליות של Dungeon Synth.
מקור השם של הז'אנר היה ונשאר עמום ככל הנראה, אבל סביר להניח שמדובר במשהו שצמח ממוזיקת ה-Ambient באלבומיו הראשונים של Mortiis שאותה הוא כינה [5] "Dark Dungeon Music".
חשוב להזכיר שבתקופה שבה מדובר שלא היו חומרים כאלה באינטרנט. המעוניין יכול היה לשמוע את המוסיקה הזו רק אם נתקל בקלטת הנכונה. כיום בעידן האינטרנט, הז'אנר נושם לרווחה בקהילה שהולכת וגדלה, הגם שכל תומכי המחתרת לא צריכים לדאוג כי כאמור, אופיה של המוסיקה הוא כזה המותיר את הז'אנר בשוליים. או אולי מוטב נאמר זאת כך: כנראה שלעולם לא תהיה תכנית ריאלטי שתצולם על אי עם ארמון רדוף רוחות בו המתמודדים עטויי ה- Corpse Paint נדרשים לשרוד למול Varg Vikerness הרודף אחריהם עם סכין.
חשוב לציין כי מוזיקת ה-Ambient קיימת עוד משנות ה-70 הרבה לפני שהבלאק מטאל הושפע ממנה וכמו שבלאק מטאל הוא ז'אנר שונה לחלוטין, כך גם ה-Dungeon Synth שונה מ'אביו הרוחני' למרות הדמיון הרב מאחר ובצורתו העכשווית, הז'אנר שואב השראה מסגנונות מוזיקליים נוספים כמו מוזיקה למשחקי מחשב, סוגים אחרים של מוזיקה אלקטרונית כגון:Drone, Noise, Berlin School, Chiptune etc, רוק, פולק ולחנים מוזיקליים מהעולם העתיק. ובכל זאת, הסצנה מחוברת מאוד למקורותיה. הרבה אלבומים נשמעים כמו הקלטה ישנה באופן מכוון ואף יוצאים לאור במהדורה מוגבלת על קלטת. כמו הרבה תחומים היום, גם ב-Dungeon Synth יש אלמנט חזק של נוסטלגיה, מה שהגיוני למוסיקה שנועדה להביע עולם פנימי.
כדי לתאר את מגוון סגנונות ה-Dungeon Synth הקיימים אציג בפניכם כמה מבין האלבומים האהובים עלי ואתאר אותם בכלליות (אגב: האלבומים שיוצגו כאן לא נבחרו רק כי הם נחשב כאלבום "חובה", פשוט אלו הם האהובים עלי ביותר).
Jim Kirkwood - Master of Dragons 1991>>
את הקלאסיקות של הז'אנר שנולדו מתוך הבלאק מטאל ייתכן שמרבית הקוראים כבר מכירים, אך מקור חשוב נוסף להתפתחות ה-Dungeon Synth הוא אמן המוסיקה האלקטרונית Jim Kirkwood, המושפע בעיקר ממוזיקת ה-Ambient של שנות ה-70 ומסצנת האלקטרוניקה בברלין (ה-Berlin School). הדבר ניכר באופן בולט באלבום חוץ-עולמי זה ובהרבה אלבומים אחרים שהוא הוציא. מלבד אלבומים בעלי קונספט סוראליסטי כללי, הוא הוציא גם אלבומים שמאוד הושפעו מספרות טולקין ומורקוק>>. לא ברור אם הוא הכיר את סצנת הבלאק מטאל בימים בהם אלבום זה יצא, אך בהמשך דרכו שיתף קירקווד פעולה עם אמני Dungeon Synth מודרניים. [6]
Onoskelis - The Golden Temple of Onoskelis 1997>>
אלבום זה אמנם יצא בתקופה הקלאסית של הז'אנר אך לא נחשב אלבום קלאסי. "The Golden Temple of Onoskelis" הוא דוגמא מצוינת להפקה ביתית, הבנויה על רעיונות מאוד אמנותיים ולחנים מינימליסטיים. לשם המחשה, לאורך האלבום מתנגן פסנתר אנלוגי שנשמע לא מכוון, אולי אפילו כזה שעשו לו Pitch-Bend, כמו כן משולבות שם גם שירה וצרחות תיאטרליות שאינן גראולינג, בסאונד "נע" כשהכול עטוף היטב באווירת פנטזיה מסתורית ורודפת ובסאונד של הקלטה ישנה.
Erdstall - Caverns of Endless 2013>>
הסגנון באלבום הזה מכונה בין אנשי הז'אנר "Dungeon Drone". זוהי שעה של פנטזיה מלאת אימה טהורה בתוך עולם מעורפל, ביזרי ומלא בצער. צלילי הסינתיסייזר הרפיטטיביים והמינימליסטיים מצליחים ליצור תחושה ברורה שמדובר כאן בהרפתקה בעלת חשיבות עליונה, שנידונה לגורל מר מרגעיה הראשונים, ובשל כך מלווה בעצב וייסורים עד סופה הטראגי.
Chaucerian Myth - The Canterbury Tales 2016>>
שלא תחשבו שמינימליזם זה כל העניין. אני מציג כאן בפניכם את אחד האלבומים האהובים עלי, שהוא 3 וחצי שעות(!) של מוסיקה סוחפת עם לחנים מורכבים, מתפתחים ומעניינים. עם זאת, היצירה מלאה באותה נשמה ותשוקה האופיינית לז'אנר. האמן הושפע מ"סיפורי קאנטנברי" – יצירת ספרות מימי הביניים המתארת קבוצה של 30 צליינים בעלי תפקידים שונים משלושת המעמדות. הספר הינו קובץ מעשיות דרכן מספר כל צליין את סיפורו. האלבום מקדיש קטע מוסיקלי מורכב לכל אחת מהמעשיות כאשר המוסיקה משלבת השפעות של מוסיקת ימי ביניים עם קלאסיקות של רוק מתקדם משנות ה70, בעיקר King Crimson ו-Rush.
Roman Master - Roman Master 2017>>
זוהי ללא ספק אחת היצירות היותר מעורפלות של הסצנה. האלבום הזה עונה להגדרות תת הקטגוריה בז'אנר הנקראת "Dungeon Noise". היצירה הניסיונית הזו נשמעת כמשהו שהורכב, בין השאר, מצלילים מסונתזים של קול אנושי שעיוותו אותם באכזריות, הוסיפו להם דיסטורשן ואז השתמשו בהם כדי להקליט תפקידים מלודיים. הליווי לעתים גם לא תואם את המנגינה.
כל התרכובת הזו יוצרת חוויית האזנה צינית ומורבידית. שמות השירים באלבום עוסקים בתבוסה בקרב ובמוות עצמי. ייתכן הדבר שלפי הנושא ההיסטורי והפנטסטי המשתמע משם האלבום ומשמות השירים שבו, שמדובר בהצצה למוחו של אדם המאבד את עשתונותיו בעוד הוא גוסס בכאב בשדה הקרב של האימפריה הרומית. תנו לדמיון להתפרע, זה כל הקטע כנראה.
לסיום ארצה לחתום עם יצירה שלווה זו העונה להגדרה "Idyllic Synth". האלבום לא מציג שום קונפליקט אלא חוקר עולם הנראה כשלוו מכל זווית שממנה הוא נבחן במין מוזיקת ימי-ביניים חמימה, נעימה ולפרקים אף צוהלת. האומן משתמש בכלים ווירטואליים בגוני צליל של חליל, גיטרה, צ'מבלו וכדומה המוגשים בסאונד שלא נשמע כמו סינתזה בכלל. ייתכן אפילו שהגיטרה אינה מסונתזת אלא מוקלטת. בחלקים הפחות רגועים נדמה כאילו הם מלאים באושר ונשמעים כמוזיקה לריקודים במסית יערות כלשהי. ללא ספק, מדובר באלבום שהוא בריחה אמתית לעולם שכולו אושר, רוגע וכל-טוב.
*
נספחים ומקורות:
[1] טרנדים(!) – בקישור הזה
[2] חיפשתי בדיסקוגס "Dungeon Synth" עם סינון 'מישן לחדש' וזה האלבום שעלה ברשת – בקישור הזה
[3]הסיקור שלי ברשימות תהו על Abgzvoryathre – בקישור הזה
[4] אלבום הדאנג'ן סינת' של אשמדאי ממלכאש – בקישור הזה
[5] קצת על Mortiis הנה בקישור הזה (בעיקר בלשונית "Era I" תחת History)
[6] ה-Bandcamp של האלבום Realm of Light מאת Drachenfeuer בקישור הזה
[7] למתעניינים בהיסטוריה צירפתי טבלה מהפורום המציעה תרשים זרימה נכון להכרת הז'אנר (מומלץ!)
[8] ערוץ YouTube המעלה אלבומים מעולים מהז'אנר (על בסיס יומי) – בקישור הזה
[9] פורטל בנושא בפורום בו אחד המנהלים נותן תמונה לכל תת-ז'אנר בDungeon Synth - בקישור הזה; ומתוך הפורטל, תמונה כללית שעושה סדר בתקופות של הז'אנר לפי אלבומים (גם נמצאת בפורטל) – בקישור הזה
*
יובל לוי
אוגוסט 2017
בשערי משכן האלים האסורים
ה-Dungeon Synth – המוסיקה ונוף הצלילים בעולמות הפנימיים של היוצרים
?לוקיישן לסדרת ריאליטי חדשה
כנראה שלעולם לא תהיה תכנית ריאליטי שתצולם על אי עם ארמון רדוף רוחות בו המתמודדים עטויי ה- Corpse Paint נדרשים לשרוד למול Varg Vikerness הרודף אחריהם עם סכין...
Jim Kirkwood
Master of Dragons (1991)
Onoskelis
The Golden Temple of Onoskelis (1997)
Erdstall
Caverns of Endless (2013)
Chaucerian Myth
The Canterbury Tales (2016)
Roman Master
Roman Master (2017)
Fief
II (2016)
ההיסטוריה של הז'אנר
טבלה מהפורום המציעה תרשים זרימה נכון להכרת הז'אנר
Dungeon Synth Probord :באדיבות האתר